Ανακοίνωση Συνδέσμου

15 Μαΐου 2014

Σε απάντηση δημοσιευμάτων που θέλουν να καλείται η Τράπεζα Κύπρου να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου για να βελτιώσει την κεφαλαιακή της βάση ο ΣΥΚΑΛΑ δηλώνει τα ακόλουθα:

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου είναι η Λαϊκή Τράπεζα με ποσοστό της τάξης του 18% που σε πολλές άλλες τράπεζες θα μπορούσε να θεωρηθεί ποσοστό ελέγχου.

Καταλαβαίνουμε την ανησυχία της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών και καταλαβαίνουμε την προσπάθεια τους να διαφυλάξουν την κεφαλαιακή επάρκεια της μεγαλύτερης και πιο συστημικής τράπεζας στην Κύπρο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται αυθαίρετα και χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψη τα δικαιώματα των μετόχων.

Ειδικά για την Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν ότι οι μέτοχοι που επηρεάζονται από πιθανή αύξηση κεφαλαίου είναι οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. Ειδικά για την Κυπριακή πρωτότυπη λύση θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ότι η αύξηση κεφαλαίου στην παρούσα χρονική στιγμή θα μειώσει την συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων στην Τράπεζα λόγω της αδυναμίας ανακεφαλαιοποίησης από την Κύπρο. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αύξηση κεφαλαίου θα έχει ποιοτικά και ποσοτικά τον ίδιο αντίκτυπο με δεύτερο κούρεμα αφού επηρεάζει τους ίδιους ανθρώπους χωρίς δυνατότητα παροχής του αναγκαίου ποσού για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου.

Ως εκ τούτου η αύξηση κεφαλαίου στην Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση αφού πρώτα εξαντληθούν όλες οι άλλες δυνατότητες βελτίωσης της κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας μέσα από τις εργασίες της.

Υπενθυμίζουμε ότι η κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας μπορεί να βελτιωθεί και με την ανάκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων πέρα από χρήματα. Ανάκτηση από την Τράπεζα περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα που βρίσκονται ως εξασφάλιση σε μεγάλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σαφές ότι μπορούν να βελτιώσουν την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας. Τα περιουσιακά στοιχεία αυτά μπορούν να διατηρηθούν στον ισολογισμό της Τράπεζας για 3 χρόνια με βάση τους υφιστάμενου κανονισμούς τραπεζικού κεφαλαίου και να πωληθούν στην συνέχεια είτε σε επενδυτές μεγάλων έργων είτε πίσω στον δανειολήπτη από τον οποίον λήφθηκαν όταν οι συνθήκες της οικονομίας θα είναι καλύτερες.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας μπορεί να βελτιωθεί με την πώληση ομάδας δανείων ή και μεγάλων δανειοδοτήσεων σε διεθνείς εταιρείες επενδύσεων των οποίων η εργασία είναι ακριβώς αυτή.

Όσο κατανοητή και να είναι η ανησυχία της Τρόικας, της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών για να βρεθεί λύση ανακεφαλαιοποίησης της συστημικότερης Τράπεζας στην Κύπρο, το κριτήριο δεν μπορεί να είναι το ποια είναι η ευκολότερη λύση σε αυτά τα προβλήματα ανεξάρτητα με το ποιους επηρεάζει και πως. Με αυτόν τον τρόπο σκέψης οδηγηθήκαμε στην αποδοχή του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων το 2011, στην μη επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών για όλο το 2012, στο ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα το 2013 και στο κούρεμα του 2013. Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσουν σοφότερες σκέψεις για να μην οδηγηθούμε στο κούρεμα των μετόχων του 2014.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κρίνουμε ότι τόσο η Κεντρική Τράπεζα όσο και το Υπουργείο Οικονομικών έχει σαφή σύγκρουση συμφερόντων να διαχειρίζεται το 18% της Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου ειδικότερα αυτήν την δύσκολη χρονική στιγμή όπου οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις που αφορούν την περιουσιακή τους κατάσταση στην Τράπεζα.

Καλούμε ταυτόχρονα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου όπως στρέψει την προσοχή του σε λύσεις οι οποίες διαφυλάττουν τα καλώς νοούμενα δικαιώματα και συμφέροντα των μετόχων τους οποίους εκπροσωπεί και όχι στα κελεύσματα εξω-εταιρικών φωνών που θέλουν εύκολες λύσεις. Η δουλειά του διοικητικού συμβουλίου δεν είναι να διευκολύνει είτε την Τρόικα, είτε την Κεντρική Τράπεζα να εφαρμόσουν το μνημόνιο τους, αλλά η διαφύλαξη της αξίας των μετοχών μέσω της ορθής διαχείρισης των προκλήσεων που καλείται η τράπεζα να ρυθμίσει.

Πρώτος σταθμός του συμβουλίου θα πρέπει να είναι οι πελάτες - δανειολήπτες της τράπεζας και οι δυνατότητες να βελτιώσει την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας μέσα από λύσεις που δεν περιλαμβάνουν αύξηση κεφαλαίου. Μέσα από πνεύμα συνεχούς εμπλοκής και συνεργασίας τόσο με τους μεγάλους όσο και μικρούς δανειολήπτες τα προβλήματα της Τράπεζας μπορούν να επιλυθούν.

Αν εξαντληθούν όλες αυτές οι λύσεις τότε και μόνον τότε θα μπορούσε να συζητηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα αύξησης κεφαλαίου, και μόνον αφού το διοικητικό συμβούλιο επεξηγήσει τους λόγους για τους οποίους καταλήγουμε σε αυτήν την λύση υποδεικνύοντας και τις εταιρικές ευθύνες που θα πρέπει να αναληφθούν.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΚΑΛΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - LAIKI BANK DEPOSITORS ASSOCIATION - АССОЦИАЦИЯ ВКЛАДЧИКОВ ЛАЙКИ БАНК