Ανακοίνωση ΣΥΚΑΛΑ

Posted in Ανακοινώσεις

Ένα και πλέον μήνα από τις γνωστές καταγγελίες και παραιτήσεις της πρώην Διαχειρίστριας της Λαϊκής και μελών της Αρχής Εξυγίανσης και Διοικητικών Συμβούλων της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, αλλά και μετά από τις συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών που εξέτασε το ασυμβίβαστο της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας (περιουσία των Πιστωτών της Λαϊκής) συνεχίζουν να τυγχάνουν διαχείρισης με τρόπους που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά!

Καταγγέλλουμε δημόσια την Πολιτεία που αδρανεί να διορθώσει τα κακώς έχοντα με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να εξανεμίζονται αξίες περιουσιακών στοιχείων και να βάζουν σε κίνδυνο τις νομικές διαδικασίες εναντίον  των κατηγορουμένων σε ότι αφορά τον χειρισμό της Λαϊκής στον ουσιώδη χρόνο. Σύμφωνα με τον Κυριακάτικο τύπο, εκείνοι οι οποίοι πρωτοστατούσαν στη προώθηση των αγωγών εναντίον των υπευθύνων για την κατάντια της Λαϊκής, είναι σήμερα κατηγορούμενοι για θέματα που δεν είναι σχετικά με τις προαναφερθείσες αγωγές και ο δημοσιογράφος διερωτάται κατά πόσον πρόκειται περί σύμπτωσης. Ο ΣΥΚΑΛΑ δεν έχει στοιχεία για να απαντήσει τέτοιο ερώτημα, το ερώτημα όμως παραμένει βασανιστικό αφού το όλο θέμα των αγωγών, εδώ και καιρό, καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Η Κυπριακή Γενική εισαγγελία ζήτησε από τις Ελληνικές εισαγγελικές αρχές την συνδρομή τους για προώθηση των εκκρεμουσών υποθέσεων. Καμιά ανταπόκριση ούτε σε αυτό τον τομέα, εξ’  όσων γνωρίζουμε.

Σαν πιστωτές της Λαϊκής και ιδιοκτήτες των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων ζητήσαμε επανειλημμένα και διεκδικήσαμε και νομικά την απόδοση της διαχείρισης αυτών των περιουσιακών στοιχείων στους πιστωτές (ιδιοκτήτες) της Λαϊκής. Προσκρούσαμε και συνεχίζουμε να προσκρούουμε στην άρνηση της Κεντρικής Τράπεζας / Αρχής εξυγίανσης. Γιατί άραγε;   

Σε κανένα μέρος του κόσμου το Κράτος οικειοποιήθηκε τις αποταμιεύσεις των πολιτών του, ιδιαίτερα μετά από ρητή εγγύηση του Κράτους για την κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα της Κρατικής Τράπεζας (Λαϊκής) στην οποία ευρίσκονταν αυτές οι αποταμιεύσεις.  Εγγυήσεις οι οποίες δόθηκαν στους ελεγκτές της Λαϊκής Τράπεζας, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και επιστολής του Υπουργού Οικονομικών προς τους ελεγκτές της Λαϊκής  για να μπορέσουν να επιβεβαιώσουν την συνέχιση των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας σαν δρώσας οικονομικής μονάδας (going concern). Μετά από τις πιο πάνω εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις (και πολλές άλλες στις οποίες αναφερθήκαμε προηγούμενα) το κράτος αδιαφορεί και συμπεριφέρεται ως απλός θεατής. Οι αναφορές για τις πιο πάνω εγγυήσεις δεν είναι δικές μας. Περιλαμβάνονται στην εμπιστευτική έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και η οποία διέρρευσε στα ΜΜΕ.

Καλούμε για ακόμα μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Υπουργό Οικονομικών, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών όπως επιληφθούν των σοβαροτάτων αυτών θεμάτων που προκύπτουν από τα δικά τους ευρήματα και να τροχοδρομήσουν επί τέλους λύσεις, έστω και δύο χρόνια μετά από το έγκλημα που διαπράχτηκε για το οποίο οι «κουρεμένοι» πολίτες δεν φέρουν καμιά ευθύνη.  Ευτυχώς που δεν μας ζήτησαν να απολογηθούμε κιόλας επειδή είχαμε νοικοκυρεμένα οικονομικά και βάζαμε και κάτι «στην πάντα» για τα παιδιά μας, τα γηρατειά μας, την υγεία μας (αφού το κράτος αδυνατεί μέχρι και σήμερα να προσφέρει υγεία στους πολίτες του) και τις απρόβλεπτες ανάγκες μας.

Πως μπορούν κάποιοι να καταστρέφουν οικογένειες, τη νέα γενιά και την πατρίδα και να μένουν ατιμώρητοι; Δυστυχώς για τους πλείστους από εμάς είναι πολύ αργά για να ξαναφτιάξουμε ότι μας έκλεψαν. Θα συνεχίσουμε όμως να κυνηγούμε τους κλέφτες όσο και αν κρύβονται. Τους διαβεβαιώνουμε επίσης ότι, αργά ή γρήγορα, τα κλαπέντα θα τα επιστρέψουν!

Δ.Σ. ΣΥΚΑΛΑ

Ο ΣΥΚΑΛΑ είναι ανεξάρτητος, μη κομματικός σύνδεσμος που διεκδικεί την ανάκτηση των κλεμμένων αποταμιεύσεων των καταθετών, σαν αποτέλεσμα των αποφάσεων του 2013

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - LAIKI BANK DEPOSITORS ASSOCIATION - АССОЦИАЦИЯ ВКЛАДЧИКОВ ЛАЙКИ БАНК

www.sykala.org