Ανακοίνωση για απόρριψη ψηφίσματος

Posted in Ανακοινώσεις

Δυστυχώς το ψήφισμα που προσυπέγραψαν 20.000 πολίτες και τέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων δεν εγκρίθηκε από την Βουλή. Συγκεκριμένα το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από τους Οικολόγους, την ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ με εξαίρεση μίας βουλευτού. Τα δύο κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ απέρριψαν με τον πιο επίσημο τρόπο το δίκαιο των αιτημάτων μας.

Τα δύο αυτά κόμματα (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ) σε αρκετές επίσημες συναντήσεις μαζί μας στο παρελθόν υποσχέθηκαν ρητά να εγκρίνουν το ψήφισμα που να καλεί για την αποκατάσταση των καταθετών. Επίσης υποσχέθηκαν να μην κομματικοποιήσουν το θέμα καθότι οι καταθέτες ανήκουν σε όλα τα κόμματα και παρατάξεις και το ζήτημα δεν είναι ιδεολογικό.

Η συμπεριφορά των κομμάτων αυτών έναντι των καταθετών μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο αίολη και άστατη. Ίσως να θεωρούν τα δύο κόμματα ότι οι καταθέτες είναι επαίτες. Γι’ αυτό υπενθυμίζουμε ότι η υποχρέωση πλήρους αποκατάστασης προς όλους τους καταθέτες της Λαϊκής από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεδομένη και πολύ καλά γνωστή τόσο στα κόμματα όσο και στους πολιτικούς αρχηγούς τους.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο κομμάτων αυτών, η Κυπριακή Δημοκρατία τόσο τον Μάρτιο του 2012 όσο και τον Αύγουστο του 2012 υπέγραψε εγγύηση προς την Λαϊκή Τράπεζα δια μέσου αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αναφέρει ρητώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύεται: “… να παράσχει την αναγκαία στήριξη στην Τράπεζα για να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας για να μπορέσει να συνεχίσει ως δρώσα λειτουργική μονάδα…”

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η υποχρέωση αυτή έναντι μας δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία ανεξάρτητα της αλλαγής κυβέρνησης. Παραθέτουμε μόνον απόσπασμα της συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά την οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: “…δίδουμε a priori χαρτιά, δεσμεύουμε το κράτος a priori χωρίς να ξέρουμε τι δεσμεύουμε. Πόσα είναι τα λεφτά τους….”

Η απάντηση για το ύψος τέθηκε στην ίδια συνεδρία από τον Υπουργό Οικονομικών ότι για την Λαϊκή ειδικά δεν γνωρίζουν το ακριβές ποσό αλλά γενικά γνωρίζουν ότι όλες οι τράπεζες θα χρειαστούν μεταξύ 5δις - 12δις.

Ο σύνδεσμος ΣΥΚΑΛΑ ουδέποτε προέβαλε σε πολιτικό επίπεδο απαιτήσεις “εδώ και τώρα” αλλά ούτε και συνέδεσε την πολιτική προσπάθεια του με τις νομικές δράσεις του. Πάντοτε είμαστε διαλλακτικοί και ανοικτοί σε συζήτηση, διότι είμαστε και εμείς πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουμε συμφέρον στην ανάκαμψη όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης.

Όμως τα χρωστούμενα συνεχίζουν να είναι χρωστούμενα και οι υποχρεώσεις του Κράτους συνεχίζουν να είναι υποχρεώσεις. Πρέπει να σταματήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα να κοροϊδεύουν τους πολίτες. Το κράτος εγγυήθηκε τα χρήματα των καταθετών είτε το θέλουν τα δύο μεγάλα κόμματα είτε όχι.

Το κύριο ζήτημα και κυρίως μέλημα των κομμάτων θα έπρεπε να ήταν να βρούμε πολιτικά μια λύση για να αποκατασταθούν οι καταθέτες με τρόπο που να διασφαλίζει και άλλες επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η ανάπτυξη. Εμείς προτείναμε σχέδιο αποκατάστασης καταθετών, προτείναμε να αναλάβουν οι πιστωτές την διαχείριση των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων και προτείναμε μια απλή πολιτική δήλωση για να δούμε τις προθέσεις όλων. Δυστυχώς φαίνεται ότι τα κόμματα προτιμούν να καλύπτουν ζητήματα κάτω από το χαλί, όπως έπρατταν και στο παρελθόν. Εμείς δεν γνωρίζουμε ιστορικά καμιά περίπτωση κράτους που τελικά απέφυγε να πληρώσει εγγύηση που έδωσε και ελπίζουμε η ηγεσία του τόπου να μην πολιτεύεται με αυτήν την ψευδαίσθηση. Το μόνο αποτέλεσμα της συμπεριφοράς αυτής, θα είναι να οδηγηθούμε όλοι σε νέα μνημόνια σε μερικούς μήνες ή και χρόνια όταν θα κληθεί το κράτος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του “εδώ και τώρα”. Είναι καιρός να πείτε την αλήθεια στους πολίτες και να αδράξετε της ευκαιρίας που ακόμα σας προσφέρουμε για να βρούμε μια πολιτική λύση του προβλήματος.

Ο ΣΥΚΑΛΑ είναι ανεξάρτητος, μη κομματικός σύνδεσμος που διεκδικεί την ανάκτηση των κλεμμένων αποταμιεύσεων των καταθετών, σαν αποτέλεσμα των αποφάσεων του 2013

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - LAIKI BANK DEPOSITORS ASSOCIATION - АССОЦИАЦИЯ ВКЛАДЧИКОВ ЛАЙКИ БАНК

www.sykala.org