Ανακοίνωση ΣΥΚΑΛΑ

Posted in Ανακοινώσεις

Λυπούμαστε πραγματικά για τα τελευταία σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το κατά πόσον “οι καταθέτες” έχουν ευεργετηθεί από το κούρεμα των ταμείων πρόνοιας. Η προσπάθεια διαχωρισμού των ομάδων πληγέντων σε καταθέτες και ταμεία, σε τραπεζικούς υπαλλήλους και άλλους είναι απαράδεκτη, αποπροσανατολιστική και δυναμιτίζει τις προσπάθειες όλων των πληγέντων να επανακτήσουν τα χαμένα τους δικαιώματα.

Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε γίνει θύματα μιας πρωτοφανούς κατάργησης της νομιμότητας στον τόπο μας. Καταθέτες, ταμεία πρόνοιας, εταιρείες, τραπεζικοί υπάλληλοι και άλλοι είναι όλοι θύματα της ίδιας αλόγιστης συμπεριφοράς και της πρωτοφανούς αδυναμίας των θεσμών να αντιδράσουν και να προστατέψουν τον πολίτη. Πολύ σύντομα η κατάργηση της νομιμότητας θα κτυπήσει την πόρτα και άλλων πολλών συμπολιτών μας όπως των δανειοληπτών, συνταξιούχων και άλλων εργαζομένων.

Ο ΣΥΚΑΛΑ κρίνει ότι ο μόνος τρόπος να επανακτήσουμε τα χαμένα είναι κατ’ αρχήν να αντιταχθούμε σε αυτήν την παρανομία. Όχι μόνον λεκτικά, αλλά και με πράξεις ακόμα και την στιγμή που καλούμαστε να κρίνουμε και να εκφράσουμε τις απόψεις μας για τα δικά μας συμφέροντα. Η κατ’ εξαίρεση επιδίωξη των ιδιωτικών συμφερόντων του κάθε ενός από εμάς ή της κάθε ομάδας του πληθυσμού, δεν θα δώσει λύσεις ούτε στην ληστεία που έγινε στους καταθέτες, αλλά ούτε και σε αυτά που έπονται για τους συμπολίτες μας. Αυτή είναι η ώρα που όλοι μας πρέπει να συστρατευτούμε για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τόσον οι στόχοι όσο και οι επιδιώξεις μας είναι κοινές με όλους, περιλαμβανομένων και των Τραπεζικών υπαλλήλων. Καλούμε όλους να ενώσουμε τις φωνές και τις ενέργειες μας, κατ’ αρχήν για να σταματήσει αυτή η παρανομία και να επικρατήσει κράτος δικαίου, ισοπολιτείας και δίκαιης κατανομής βαρών. Έννοιες που τελευταία στη Κύπρο έχουν χαθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να επικρατήσει ο «νόμος της ζούγκλας».

Η ικανοποίηση των αιτημάτων δεν μπορεί να συνεχίσει να προκύπτει με το να πλήττεται μια ομάδα του πληθυσμού για να ευνοηθεί άλλη (πράγμα το οποίο έχει ήδη γίνει με τις ακατονόμαστες ενέργειες των τελευταίων δύο μηνών) και με «εξαιρέσεις» που προκύπτουν για διάφορους, κάποτε παράξενους, λόγους, χωρίς βέβαια να ξεχνούμε και καταθέσεις που εγκατέλειψαν την χώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις με μυστήριο τρόπο!

Είναι ανάγκη ο κάθε ένας από εμάς να δείξει τι πραγματικά έχει μέσα του, ποιες αξίες πρεσβεύει και ποιοι κοινωνικοί δεσμοί τον δένουν με τους συμπολίτες του. Δεν υπάρχει ισότητα στην παρανομία και δεν θέλουμε να υπάρξει τέτοια ισότητα.

Εμείς επιδιώκουμε την επαναφορά στην νομιμότητα, για όλους. Στο κάτω κάτω η πατρίδα ανήκει σε όλους και η οικονομία επηρεάζει (πρέπει να επηρεάζει!) όλους.

Διοικητικό Συμβούλιο
ΣΥΚΑΛΑ (Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής)