ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΚΑΛΑ - SYKALA ANNIVERSARY ANNOUNCEMENT

Posted in Ανακοινώσεις

ENGLISH TRANSLATION AT THE END

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ:  

ΚΥΠΡΟΣ:

Μέλη του ΣΥΚΑΛΑ
Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Πρόεδρο της Βουλής
Υπουργούς
Πολιτικά Κόμματα
Βουλευτές
Γενικό Εισαγγελέα
Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου
Γενικό Ελεγκτή
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΈΝΩΣΗ

Κον Ντόναλντ Τουσκ – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Κον Ζιαν Κλωντ Γιουνκερ – Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κον Μάριο Ντράκι – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Κον Αντόνιο Νταγιάννη – Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κυπρίους Ευρωβουλευτές


Παρακαλούμε τους Κυπρίους Ευρωβουλευτές όπως προωθήσουν αυτή την ανακοίνωση στους συναδέλφους τους στο Ευρωκοινοβούλιο και σε Ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Εισερχόμαστε στον έκτο χρόνο των αποφράδων εκείνων ημερών που μια ομάδα πολιτών, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, θυσιάστηκε από την Πολιτεία για να επιβιώσει η Κυπριακή Δημοκρατία και το τραπεζικό της σύστημα, σαν αποτέλεσμα του πρωτοφανούς οικονομικού εγκλήματος που συντελέστηκε στη πατρίδα μας προοδευτικά και κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2013.

Οι καταθέτες της πάλαι ποτέ κραταιάς και Κρατικής Λαϊκής Τράπεζας είδαν τις αποταμιεύσεις τους, τους κόπους και τις θυσίες μιας ζωής, να υφαρπάζονται, για να σωθούν και να επιβιώσουν άλλες τράπεζες και το ίδιο το κράτος.

Από τότε ο ΣΥΚΑΛΑ, που συστάθηκε άμεσα για να αποτελέσει την προμετωπίδα του αγώνα για αποκατάσταση της κλοπής και της αδικίας, αναλώθηκε σε ένα τιτάνιο αγώνα, προς όλες τις κατευθύνσεις με σκοπό την αποκατάσταση του κόσμου που υπέστη την αδικία.

Σήμερα δεν θα αναφερθούμε ούτε σε «δεσμεύσεις», ούτε σε «πιστόλια», ούτε σε «ηρωικά ΟΧΙ». Αυτά θα τα καταγράψουν οι ιστορικοί και αναλυτές του μέλλοντος, μακριά, ελπίζουμε, από κομματικές μικροπολιτικές και λαϊκίστικες προσεγγίσεις.  Προσεγγίσεις που καταπιέζουν και κρύβουν επί του παρόντος, δυστυχώς, τις πραγματικότητες.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών, η Κεντρική τράπεζα και οι Διοικητές της, οι αρχηγοί των κομμάτων, οι πρόεδροι της Βουλής και οι βουλευτές, οι επιτροπές της Βουλής και γενικά όλοι οι εμπλεκόμενοι, επανειλημμένα, αποτέλεσαν στα πέντε χρόνια που πέρασαν τους σταθμούς του αγώνα μας.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις, συνεχείς πιέσεις και συχνά δημόσιες τοποθετήσεις και αναπόφευκτες, κατά καιρούς,συγκρούσεις ήταν το αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, στη προσπάθεια μας να πείσουμε για το δίκαιο μας,   μη ανεχόμενοι την κοροϊδία και την απαξίωση, που πολλές φορές αισθανθήκαμε.

Για κάποιο διάστημα γίναμε το μπαλάκι μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, όπως και των υπολοίπων Πολιτειακών θεσμών, σχετικά με τις ευθύνες του κουρέματος, ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο.

Όλοι ανεξαίρετα αναγνωρίζουν το δίκαιο της υπόθεσης μας, αλλά μέχρι σήμερα δυστυχώς χειροπιαστά αποτελέσματα αποκατάστασης δεν είδαμε από κανένα, για διάφορους λόγους μη εξαιρουμένων και λόγων κομματικής εκμετάλλευσης του θέματος για εξασφάλιση «κομματικών πόντων».

Μετά λύπης μας παρατηρούμε επίσης, ότι πέντε χρόνια μετά το τεράστιο οικονομικό έγκλημα, η πολιτεία, προεξαρχούσης της Δικαιοσύνης δεν κατάφεραν να το εξιχνιάσουν, ούτε κανένας ένοχος οδηγήθηκε στη φυλακή. Το που πήγαν τα δισεκατομμύρια της κλοπής φαίνεται να είναι επτασφράγιστο μυστικό που μόνο οι λίγοι και προνομιούχοι ξέρουν. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε ουσιωδώς για τα πραγματικά θύματα, τους καταθέτες όπως και γενικότερα για όλους εκείνους, που απώλεσαν τις οικονομίες τους. Ποιος θα τους αποκαταστήσει;

Η Κεντρική Τράπεζα η όποια ανέλαβε την ευθύνη της εξυγίανσης και εκκαθάρισης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής, με σκοπό να τα διανέμει στους πιστωτές / δικαιούχους, ως ελάχιστη άμβλυνση της ζημιάς που υπέστησαν, «κατάφερε» στα πέντε χρόνια που πέρασαν, αντί να τα αυξήσει προς όφελος των, να τα μειώσει κατακόρυφα. Παρέλαβαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 900 εκατομμυρίων που μετά από πέντε χρόνια διαχείρισης έγιναν 250! Το θέμα συζητήθηκε εν εκτάσει αρκετές φορές με πρωτοβουλία της επιτροπής Θεσμών της Βουλής, στη παρουσία μελών του ΔΣ του συνδέσμου μας, με μηδενικά δυστυχώς αποτελέσματα. Το άλλο που «κατάφερε» η Κεντρική μας Τράπεζα ήταν να χαρίσει τις εργασίες των Κυπριακών Τραπεζών στην Πειραιώς, που αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για να μην κλείσει η Ελληνική Τράπεζα Πειραιώς.

Μέσα στην όλη διαδικασία, οι καταθέτες της Λαϊκής είδαν τις ιδιωτικές συμβάσεις τους να αγνοούνται και την αρχή της ισότητας να καταπατείται κατάφορα, αφού καταθέτες της ίδιας τράπεζας εκτός Κύπρου προστατεύθηκαν πλήρως και η αρχή της ισότητας παραβιάστηκε σε τοπικό, Ευρωπαϊκό και πανευρωπαϊκό επίπεδο αφού η Κύπρος αποτέλεσε το μόνο «κακόγουστο» πείραμα στην ΕΕ, απομονωθείσα εντέχνως από την υπόλοιπη Ευρωζώνη.  Μας κατέστησαν Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης και τρίτης διαλογής! Κατά τα άλλα, ανήκουμε σε μια μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια!

Όταν τα παιδιά σφάλουν (διότι πρέπει να ομολογήσουμε ότι σφάλαμε σαν Κράτος και Οικονομία) τα σκοτώνουμε η τα βοηθούμε να επανέλθουν στον ίσιο δρόμο; Προφανώς η δική μας «οικογένεια» έχει τις δικές της αντιλήψεις περί οικογένειας.

Τον Μάρτη του 2013, αμέσως μετά τα κουρέματα,προσφύγαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε την προσφυγή μας παραπέμποντας μας στα αστικά δικαστήρια στα οποία προσφύγαμε μαζικά.  

Δυστυχώς εδώ και τέσσερα χρόνια αναμένουμε ημερομηνία έναρξης της δίκης.

Τελευταία προσφύγαμε επίσης ομαδικά και μαζικά, στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεκδικώντας τα δίκαια μας.

Πλησιάζοντας προς τις Προεδρικές εκλογές του 2018 όλοι οι υποψήφιοι, μας παρουσίασαν στα προγράμματα τους, στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν τους ψήφους των κουρεμένων καταθετών . Παρόλο που όλοι μας είχαν στα πλάνα τους και τους ευχαριστούμε,εμείς προκρίναμε (αναφερόμαστε στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών) ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης και του υποψηφίου Ν. Αναστασιάδη, όπως μας τις παρουσίασε γραπτώς ο Υπουργός Οικονομικών, κάτω από τον τίτλοΤαμείο αλληλεγγύηςεμπεριείχαν στοιχεία που μας παρείχαν προοπτική αποκατάστασης.

Καλούμε τόσο την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών όπως σύντομα και όχι σε βάθος χρόνου, προσκομίσει στη Βουλή όλα εκείνατα αναγκαία που χρειάζονται για να προωθηθεί και να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο αλληλεγγύης που προορίζεται για την άμβλυνση των συνεπειών όλων   εκείνων που θυσιάστηκαν για να υπάρχει σήμερα κράτος και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το ίδιο καλούμε να πράξουν φυσικά και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία να δείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα, και να συνδράμουν έτσι ώστε να αποδοθεί κάποιου είδους δικαιοσύνη, και όχι να μετατρέψουμε το σχέδιο σε ευκαιρία κομματικής αντιπαράθεσης. Τα περί προστασίας των «φορολογουμένων πολιτών» που συχνά πυκνά αποτελούν τις δικαιολογίες κάποιων που εμποδίζουν την διαδικασία αποκατάστασης, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Αν δεν υφαρπάζονταν οι αποταμιεύσεις μας για να επιτευχθεί η πολιτική και οικονομική διάσωση, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για φορολογούμενους πολίτες αλλά για λιμοκτονούντες πολίτες, ενδεχόμενα και πολίτες ενός ανύπαρκτου Κράτους, με ότι αυτό μπορεί πολιτικά να σημαίνει για μια πατρίδα υπό ημικατοχή!

Ο ΣΥΚΑΛΑ ήταν και θα παραμείνει ο πόλος συσπείρωσης των κουρεμένων καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Ο αγώνας μας ουδέποτε σταμάτησε και δεν θα σταματήσει. Απεναντίας θα ενταθεί  μέχρι την τελική μας δικαίωση, μέχρι την τελική αποκατάσταση της αδικίας.


ΔΣ ΣΥΚΑΛΑ


ANNIVERSARY ANNOUNCEMENT SYKALA

TO:  

CYPRUS:

Members of SYKALA
President of the Republic of Cyprus
President of the House of Representatives
Ministers
Political Parties
Members of Parliament
Attorney General
Governor- Central Bank of Cyprus
Auditor General
Media

EUROPEAN UNION:

Mr. Donald Tusk – European Council
Mr. Jean Claude Juncker – European Commission
Mr. Mario Draghi – European Central Bank
Mr. Antonio Diayianni - Europarliament
Cypriot members of the European Parliament


We are requesting the Cypriot members of the European Parliament to please forward this announcement to their colleagues and European media.

We are approaching the 5th anniversary and entering the sixth year since those despicable and disastrous days that a group of citizens, were overnight, sacrificed by the State, for the Republic of Cyprus and its banking system to survive, as a result of the unprecedented economic crime which took place in our homeland progressively and which culminated in the disastrous decisions of March 2013.

The depositors of the “grande” and state-owned Laiki Bank have seen their savings, the labors and the sacrifices of a lifetime, being snatched, for the purpose of saving other banks and the State itself.

Since then, SYKALA, set up specifically to be the frontrunner of the fight for the restoration of the theft and reversing the injustice, engaged in a titanic struggle in all directions in order to restore the injustice for the people who suffered it.

Today, we will not refer either to "commitments", or to "pistols" or to "heroic NOs". These will be dealt with by the historians and analysts of the future, far away, hopefully, from party micro-political and populist approaches. Approaches that oppress and hide at present, unfortunately, the realities.

The President of the Republic, the Minister of Finance, the Central Bank and its Governors, the party leaders, the presidents of the House and representatives, the committees of the Parliament and, in general, all the political parties involved, have repeatedly been, in the five years that passed, the contact points of our struggle.

Successive meetings, constant pressures, and often public appearances, and inevitable conflicts at times, were the result of all the above, in our effort to convince everybody of our lawful rights, as we could not accept the despise and mockery we have often felt.


For a long time, we became the ball between executive and legislative power, as well as the rest of the State Institutions, with regards to who was responsible for the “deposits haircut” decisions, as such accusations were thrown around without anybody assuming responsibility for anything. 


Everybody recognizes our legal and ethical rights, but unfortunately, no tangible results of restoration of the injustice has been experienced, for various reasons, not the least of which is the exploitation of the subject for securing "political party points".


Unfortunately, we also notice that five years after the unprecedented financial crime, the State, through the Judicial system, has utterly failed to bring any guilty parties to justice and nobody was jailed for such unprecedented crimes. Where the billions disappeared seems to be a sealed secret that only the few and privileged know. No one has shown any real interest in the real victims, the depositors, and more generally all those who lost their savings.  Who will restore the life-savings of the people and bring about justice?

The Central Bank, which took over responsibility for the resolution and liquidation of the remaining assets of the former Laiki Bank, in order to distribute these to the creditors / beneficiaries as a minimal mitigation of the damage they suffered, "succeeded" in the five years which have passed, rather than increasing them to the benefit of the creditors, to reduce them sharply. They received 900 million worth of assets and after five years of “resolution”, they managed to reduce them to 250! This issue has been extensively discussed several times at the initiative of the Parliamentary Institutions Committee, in the presence of members of the SYKALA Board of directors, with unfortunately zero results. The other “achievement” by our Central Bank was the “sale” (donation rather) of the Cyprus Banking operations in Greece to the Bank of Piraeus, which was a lifeline for the Bank of Piraeus in Greece to avoid going out of business.


Throughout the process, Laiki's depositors saw their private contracts being ignored and the principle of equality being tainted, since the depositors of the same bank outside Cyprus were fully protected and the principle of equality was violated at local, European and pan-European levels since Cyprus was the only "bad-tasted" experiment in the EU, with the country having been isolated from the rest of the Eurozone. It has made us, Cypriots, second or third rate European citizens! Having said that, we belong to a great European Family!


When children do something wrong (and we have to admit that we have made mistakes, as a country, in running the State and the country economy) do we just execute / kill the children or help them to correct themselves and recover. Obviously our own "European family" has its own perceptions of what a family is.


In March 2013, right after the haircuts, we appealed at the local Supreme Court, which dismissed our appeals and referred us to the district courts that we have massively appealed to.

Unfortunately, four years later, we are still expecting a date for the trial to begin.

Lastly, we also filed a class action with the General Court of the European Union, claiming damages.


During the 2018 presidential pre-election period, all the presidential candidates included the restoration of justice in their programs, in their attempt to attract the votes of the depositors. Although all of them had their own plans on this, for which we thank them, we (on the second Sunday of the elections) decided that the proposals of the Government and candidate N. Anastasiades, through a written memorandum provided to us by the Minister of Finance under the title “Solidarity Fund”, seemed to provide a prospect for restoration / social assistance.


We call on the government, and in particular the Minister of Finance, to immediately, and not in the long run, present to the Parliament everything that is needed to promote and get the solidarity plan going, in order to mitigate the consequences of all those who have been sacrificed for the State and the banking system to survive.


We also call for the parliamentary parties, of course, to show the necessary responsibility, and to assist in rendering some kind of justice, not to turn the project into a party dispute. The protection of 'taxpayers', an excuse which is often cited to hinder the restoration process, is simply just an excuse for the purpose of attracting voters. If our life-savings had not been used to achieve the political and economic rescue, today we would not be talking about taxpaying citizens but about starving citizens, not to say citizens of a non-existent State, with unpredictable ramifications as to what that could mean in the case of a semi-occupied country, like ours!


SYKALA was and will remain at the forefront of the struggle and rally for the well understood rights of restoration of Laiki Bank depositors. Our fight never stopped and will not stop. On the contrary, it will intensify until the final restoration of the 2013 injustice.


SYKALA BOARD OF DIRECTORS