ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΚΑΛΑ – ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Posted in Ανακοινώσεις

Πρόσφατα, ο υποψήφιος για την προεδρία Νικόλας Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε την οικονομική του στρατηγική η οποία περιλαμβάνει αποκατάσταση πληγέντων του 2013 με προτεραιότητα τις πρώτες 100Κ για κάθε κάτοχο αξιογράφων.

Αυτό σημαίνει ότι σε ενδεχόμενη πενταετή θητεία του κ. Παπαδόπουλου, οι μόνοι που θα επωφεληθούν από τέτοιο σχέδιο είναι οι κάτοχοι αξιογράφων, αφού για τις πρώτες 100Κ (η λιγότερα, για όσους είχαν λιγότερα) χρειάζονται περίπου 370 εκατομμύρια.

Επειδή σε 5 χρόνια διακυβέρνησης είναι αμφίβολο έως και αδύνατο να διατεθούν περισσότερα από 370 εκατομμύρια για να «περισσέψουν» και για τους καταθέτες, αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο θέτει τους καταθέτες εκτός οποιασδήποτε αποκατάστασης, μέχρι το τέλος μιας ενδεχόμενης πενταετούς προεδρικής θητείας του κ. Παπαδόπουλου (2018-2023).  Ανατρέπει επίσης την λογική, ηθική και νομική σειρά αποζημίωσης.

Πέραν των πιο πάνω εγείρεται και άλλο ζήτημα. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατ. Αξιογράφων, που είναι και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, τους τελευταίους μήνες διεκδικούσε συχνά, συστηματικά και δυναμικά την στήριξη της υποψηφιότητας του από τους καταθέτες, διαβεβαιώνοντας τους ότι θα διεκδικούσε την αποκατάσταση των καταθετών όπως πράττει για τους κατόχους αξιογράφων.

Με το αποτέλεσμα των συμφωνιών, για να μην πούμε το προϊόν συναλλαγών, μεταξύ του επιτελείου του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου και του Συνδ. Κατ. Αξιογράφων, που ευνοεί μόνο τους κατόχους αξιογράφων, ο κ. Μαυροβουνιώτης απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται ποσώς για την αποκατάσταση των καταθετών.

Δεν είμαστε εναντίον της αποκατάστασης μη θεσμικών κατόχων αξιογράφων οι οποίοι ενδεχόμενα να έτυχαν εξαπάτησης. Θεωρούμε, όμως, ότι οι πρόνοιες του πιο πάνω σχεδίου στερούνται κάθε λογικής καινομιμότητας (σύμφωνα με τις νομοθεσίες που και ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος ψήφισε το 2013), αφού μαθηματικά, αποκλείουν τους καταθέτες (στα πλαίσια της επόμενης προεδρικής θητείας). Οι καταθέτες είναι τα πλέον αθώα θύματα και οι μόνοι που με τις αποταμιεύεις τους διέσωσαν (με αποφάσεις της Πολιτείας) το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το Κράτος το 2013. Η νομοθεσία είναι σαφής. Οποιοδήποτε σχέδιο αποκατάστασης/αποζημίωσης δίνει προτεραιότητα στους καταθέτες και ακολουθούν οι άλλες κατηγορίες πιστωτών (ομόλογα, αξιόγραφα, μετοχές, κλπ.). Με άλλα λόγια, τέτοιο σχέδιο είναι παράνομο και κατ’ επέκταση, πρακτικά ανεφάρμοστο.

Αναμένουμε από τον κ. Ν. Παπαδόπουλο να διαμορφώσει το σχέδιο του με τρόπο που να το καθιστά και εφαρμόσιμο και μη μεροληπτικό και να μην ανατρέπει την λογική, ηθική και νομική σειρά οποιασδήποτε αποζημίωσης.


ΔΣ ΣΥΚΑΛΑ