Ανακοίνωση ΣΥΚΑΛΑ

Posted in Ανακοινώσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ψες ότι τις «δεσμεύσεις του θέλει να τις τηρεί, έστω και αν κάποτε, υπό συνθήκες που βιώσαμε, δεν υπήρχε άλλη επιλογή».

Μιλώντας ψες στα εγκαίνια του Εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είχε υιοθετήσει και στο προεκλογικό του πρόγραμμα τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου μαστού. «Ήταν μια υποχρέωση σήμερα να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου, στις δεσμεύσεις μου, τις οποίες θέλω να τηρώ έστω και αν κάποτε, υπό συνθήκες που βιώσαμε όλοι, δεν υπήρχε άλλη επιλογή”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να χαιρετίσουμε και επικροτήσουμε την δημιουργία αυτού του Κέντρου που τόσο χρειάζεται ο τόπος μας.

Παρ’ όλο που σαν Σύνδεσμος δεν συμφωνήσαμε ποτέ ότι το Μάρτη του 2013 δεν υπήρχαν άλλες επιλογές από το να θυματοποιηθεί μερίδα πολιτών για να επιβιώσουν οι υπόλοιποι, εν τούτοις δεν θα ασχοληθούμε σήμερα με αυτή την πτυχή του θέματος.

Ο Πρόεδρος αναγνωρίζει ότι δεσμεύτηκε και ότι δεν τήρησε την δέσμευση του γιατί απειλήθηκε!

Τα Κράτος διασώθηκε. Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αλλά διασώθηκε. Αφού ο Πρόεδρος αναγνωρίζει ότι αθέτησε την δέσμευση του, την οποία ουδέποτε ξέχασε και μας την υπενθυμίζει κατά καιρούς, έχει υποχρέωση, τώρα που δεν απειλείται με «πιστόλια», να επανορθώσει.

Επίσης, στο τηλεοπτικό διάγγελμα του 25ης Μαρτίου 2013, μετά από τις αποφάσεις κουρέματος καταθέσεων, ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ξανά ενώπιον του λαού, επί λέξει, ότι «Η κυβέρνηση ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ να πάρει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να σταθεί στο πλευρό όσων θα επωμισθούν τις οδυνηρές συνέπειες». Απλά σαν υπενθύμιση του Προέδρου για την «μετά κούρεμα» δεύτερη δέσμευση του. Ποια ‘είναι τα μέτρα που πήρε μέχρι τώρα για τους κουρεμένους η κυβέρνηση ? Ή μήπως υπάρχει και εδώ μία δεύτερη αποδέσμευση και μάλιστα χωρίς κανένα «πιστόλι στον κρόταφο»?   Δεν είναι ελεημοσύνη που ζητούμε Πρόεδρε. Τα δεδουλευμένα και φορολογημένα μας διεκδικούμε.

Επανειλημμένα συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο στο παρελθόν (παρ’ όλο που εδώ και ένα χρόνο αγνοεί το αίτημα μας για συνάντηση) και προτείναμε και εξηγήσαμε τρόπους αποκατάστασης αυτών που θυσιάστηκαν από το Κράτος για να συνεχίσει αυτό να υπάρχει. Παρ’ όλο που οι τρόποι είναι ελεγμένοι και κοστολογημένοι, η αντιμετώπιση των Κυβερνώντων είναι να μας κάνουν ποδοσφαιρική μπάλα που λακτίζεται από το Προεδρικό στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Κεντρική Τράπεζα, στην Βουλή, και πάλι από την αρχή ……… Εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια! Ακόμα και τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος αποκατάστασης, δεν έτυχαν της σωστής διαχείρισης, εξ’ ου και σχεδόν εξαφανίστηκαν! Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, ο Πρόεδρος δεν έχει κάνει κανένα βήμα «να σταθεί στο πλευρό όσων επωμίσθηκαν τις οδυνηρές συνέπειες».

Με αυτή την τακτική ούτε ο Πρόεδρος ούτε η υπόλοιπη Πολιτεία γίνεται πιστευτή για την πρόθεση και διάθεση τους να διορθώσουν τα λάθη που διέπραξαν που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή πολιτών. Ο Πρόεδρος αντιμετωπίζει με «χιούμορ» (μαύρο χιούμορ!) τις δεσμεύσεις του και η Πολιτεία απλά μας «παίζει ποδόσφαιρο», ταυτόχρονα κομπάζοντας για οικονομική πρόοδο που επιτελείται με κλεμμένα χρήματα των πολιτών. Χαιρετίζουμε την όποια πρόοδο. Οι διασώστες του Κράτους πότε θα αποκατασταθούν;

Ας μην ξεκινήσουμε πάλι την συζήτηση για το πόσο φταίει ποιος και επί ποιας διακυβέρνησης. Το Κράτος είναι διαχρονικό και έχει υποχρεώσεις, όχι μόνο δικαιώματα. Το Κράτος ΕΝΑ είναι, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία.

Σε ότι μας αφορά, η επιλογή μας είναι να κυβερνηθούμε από θεσμούς που κρατούν τις υποσχέσεις τους, ή τουλάχιστον επανορθώνουν. Στο χέρι τους είναι. Τρόποι υπάρχουν. Πολιτική βούληση υπάρχει; Αν αδυνατούν η δεν προτίθενται να επανορθώσουν, η πιο έντιμη πράξη είναι να παραιτηθούν απολογούμενοι για την ανεπάρκεια τους!

ΔΣ ΣΥΚΑΛΑ