ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Posted in Σύνδεσμος

     Αγαπητά μέλη,

Τις τελευταίες μέρες το τηλεφωνικό κέντρο του Συνδέσμου μας κατακλύζεται από τηλεφωνήματα από μέλη, διαμαρτυρόμενα γιατί η Κυβέρνηση μελετά και ανακοινώνει σχέδια αποκατάστασης για διάφορες ομάδες του πληθυσμού. Μάλιστα για ομάδες που επηρεάσθηκαν σε πολύ μικρότερο βαθμό από εμάς, ενώ το δικό μας θέμα δεν έχει επιλυθεί  για έκτο χρόνο.

     
      Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε τα ακόλουθα:

1. Η πάγια πολιτική του ΣΥΚΑΛΑ είναι να μην αντιστρατεύεται καμία κίνηση αποκατάστασης. Θεωρούμε όμως και επιμένουμε, ότι η      αποκατάσταση των Καταθετών είναι προτεραιότητα, αφού, όπως και η Πολιτεία παραδέχτηκε ποικιλοτρόπως και επανειλημμένα, εμείς      πληρώσαμε την μερίδα του λέοντος (κατ´ ακρίβεια καταστραφήκαμε ολοσχερώς) για να μην διαλυθεί τελείως το Κράτος και το      χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2013.

 

2. Ο Σύνδεσμος είναι, εδώ και μερικούς μήνες, σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση με την εκτελεστική εξουσία μέσω του Υπουργού Οικονομικών. Η γενική φύση της διαπραγμάτευσης αυτής καθώς και οι γενικές παράμετροι του σχεδίου αποκατάστασης, έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, χωρίς όμως λεπτομέρειες, που δεν είναι δόκιμο να δημοσιοποιούνται πριν να επιτευχθεί συμφωνία και να φτάσουν σε τελική μορφή. Μια από αυτές τις παραμέτρους, που είναι και ξεκάθαρο για το τι πρέπει να γίνει, είναι και το ταμείο αλληλεγγύης, το όχημα μέσω του οποίου θα υλοποιηθούν οι όποιες συμφωνίες επιτευχθούν. Εκτιμούμε ότι οι εξελίξεις σε σχέση με αυτό θα έπρεπε να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Κατ’  ακρίβεια θα έπρεπε να είναι ήδη ρυθμισμένες. Μια άλλη παράμετρος της διαπραγμάτευσης η οποία ανακοινώθηκε, ήταν το ποσό επιβάρυνσης του προϋπολογισμού το οποίο υποβλήθηκε προς έγκριση τον Δεκέμβριο του 2017 και θα περιλαμβάνεται σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2018. Αναφορικά με τα ποσά αυτά, είναι η αντίληψη μας ότι η απόρριψη τους, για τεχνικούς λόγους το 2017, θα επηρεάσει το ύψος του ποσού προς τα άνω, σε ότι αφορά το ποσό που θα κατατεθεί στους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς του 2018 (και μεταγενέστερα).  Το σημαντικό δεν είναι το ευτελές ποσό που ανακοινώθηκε, αλλά η δημιουργία του οχήματος, που είναι εκ των ων ουκ άνευ, για να προχωρήσουμε πάρα κάτω, σε πιο ουσιαστικά θέματα όπως άλλων εισοδημάτων του ταμείου (που είναι και πιο ουσιαστικά) και εκταμίευσης προς τους πληγέντες.

 

3.  Η επόμενη συνάντηση μας με τον Υπουργό Οικονομικών είναι καθορισμένη για τις 12 Ιουνίου, όπου και ευελπιστούμε να έχουμε συγκεκριμένη πρόοδο με ενέργειες και χρονοδιαγράμματα (όπως έγινε και με άλλες ομάδες) καθώς και επιτάχυνση της εφαρμογής των    συμφωνηθέντων και των άλλων, υπό συζήτηση, θεμάτων.

 Θα σας κρατήσουμε ενήμερους.

        ΔΣ ΣΥΚΑΛΑ

Παρουσίαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου - General Assembly Presentation - Общая презентация

Παρουσίαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου
Presentation of the General Assembly of the Association
Общая презентация совещание