Βουλή των Αντιπροσώπων - Ψηφίσμα σε σχέση με το κούρεμα καταθέσεων

27 Ιουλίου 2015

Πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε ομόφωνα στην υιοθέτηση ψηφίσματος σε σχέση με το κούρεμα καταθέσεων.

Όπως είχαμε τοποθετηθεί και στο παρελθόν, το κείμενο του ψηφίσματος θα ήταν προτιμότερο να ήταν εναρμονισμένο με το κείμενο που προσυπέγραψαν οι 25.000 πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το ίδιο θέμα. Εκτιμούμε ότι η αναντιστοιχία των κειμένων απλά καταδεικνύει τα προβλήματα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στην Κύπρο.

Παρά τα πιο πάνω, το ψήφισμα καταγράφει με τον πιο επίσημο τρόπο την αδικία που επεβλήθη στους καταθέτες και πιστωτές των τραπεζικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα της Λαϊκής Τράπεζας. Ταυτόχρονα αναγνωρίζει την ανάγκη για αποκατάσταση των ανθρώπων αυτών που έχασαν το βιός τους λόγω των λαθών της πολιτικής και θεσμικής εξουσίας. Τέλος, καλεί την Πολιτεία να προβεί το γρηγορότερο σε διορθωτικές ενέργειες.

Οι ενέργειες αυτές δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι τίποτε άλλο από την πλήρη αποκατάσταση των καταθετών.

Αυτό είναι και το διακύβευμα τώρα. Να γίνουν πράξεις τα όσα ψηφίστηκαν από την βουλή. Σαν πρώτο άμεσο μέτρο αντιλαμβανόμαστε ότι θα προχωρήσει η ψήφιση του νόμου ο οποίος θα μεταφέρει την διαχείριση της Λαϊκής Τράπεζας στους πιστωτές της. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε να γίνει το συντομότερο.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Πρέπει να αποκατασταθούν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες άμεσα στην βάση της ζημιάς που έχουν υποστεί από τις πράξεις και παραλήψεις των διοικούντων.

Το κράτος περηφανεύεται για την σχετικά γρήγορη ανάκαμψη των δεικτών στην Κύπρο. Φαίνεται να ξεχνά όμως ότι αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην χρηματοδότηση αυτής της ανάκαμψης από τους πολίτες, μέσω των ανεπανάληπτων και χωρίς προηγούμενο, άδικων και αχρείων «κουρεμάτων» που θυματοποίησαν ομάδες πολιτών. Το Κράτος, βέβαια, δεν ανήκει μόνο στις ομάδες πολιτών που κατακρεουργήθηκαν.

Επιπρόσθετα, το κράτος περηφανεύεται ότι το πρόγραμμα στήριξης θα συμπληρωθεί χρησιμοποιώντας 2 δισεκατομμύρια λιγότερα από ότι είχε συμφωνηθεί το 2013. Μήπως αυτό σημαίνει ότι έγιναν 2 δισεκατομμυρίων «κουρέματα» περισσότερα από ότι έπρεπε;

Πρόσφατα ο κ. Ντράκι της ΕΚΤ είπε ότι θα ήταν άδικο για τους καταθέτες που εμπιστεύτηκαν τις τράπεζες στην Ελλάδα να «κουρευτούν» και να μείνουν αλώβητοι αυτοί που έβγαλαν τις καταθέσεις τους εκτός Ελλάδος.

Γιατί, άραγε, δεν ήταν άδικο και για τους καταθέτες στην Κύπρο να συμβεί το ίδιο; Μήπως εμείς δεν θεωρούμαστε Ευρωπαίοι πολίτες; Στη Κύπρο οι «προνομιούχοι και οι εσωτερικής πληροφόρησης» μετέφεραν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, όχι μόνο μέρες και ώρες πριν αποφασιστεί το κούρεμα αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις εξαγωγών ποσών κατά τη διάρκεια της κλειστής περιόδου των τραπεζών!!!

Που είναι η δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο!

Έχουμε ήδη προτείνει σχετικό τρόπο αποκατάστασης ο οποίος κάθεται στα συρτάρια της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων. Αναμένουμε όπως ξεκινήσει η εφαρμογή του άμεσα όπως έχει ήδη συζητηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όπως και ο ίδιος δήλωσε πολλές φορές στα διάφορα συνέδρια που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό.

Αναμένουμε τις ενέργειες του πολιτικού κόσμου της χώρας.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΚΑΛΑ

Ο ΣΥΚΑΛΑ είναι ανεξάρτητος, μη κομματικός σύνδεσμος που διεκδικεί την ανάκτηση των κλεμμένων αποταμιεύσεων των καταθετών, σαν αποτέλεσμα των αποφάσεων του 2013.