Δελτίο Τύπου ΣΥΚΑΛΑ

01 Αυγούστου 2013

Ο Σύνδεσμος Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ) έδωσε χθες δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της εξόδου της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Ο Σύνδεσμος χαιρετίζει την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης αλλά αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο γίνεται. Όντως εξέρχεται η τράπεζα από το καθεστώς πλήρους ελέγχου; Δεν αναφερόμαστε σε εποπτεία, βεβαίως.

Το 18% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΚ είναι αποτέλεσμα των διαδικασιών εξυγίανσης των 2 τραπεζών και ουσιαστικά ανήκει στους «ανασφάλιστους» καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Το Σεπτέμβριο οι νέοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου θα κληθούν να εκλέξουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου.

Με τη κοινή ανακοίνωση τους το Υπ. Οικονομικών και η Κεντρικής Τράπεζα «παραδίδουν» αυτό το 18% για αποκλειστικό χειρισμό στη διαχειρίστρια της Λαϊκής, δηλαδή ΠΑΛΙ στην ΚΤΚ.

Ο ΣΥΚΑΛΑ εκφράζει τις σοβαρότατες διαφωνίες του με αυτή την διευθέτηση και θα διεκδικήσει με κάθε μέσο στη διάθεση του, να αποκτήσει λόγο και ρόλο.

Οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

1. Το μήνυμα που δίνεται προς τα έξω (σε ντόπιους και ξένους) είναι ότι η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει ως κρατική τράπεζα. Επίσης η ανακοίνωση δεν υποθάλπει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως θα έπρεπε, σαν αποτέλεσμα μιας θετικής εξέλιξης που είναι η έξοδος του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας από το καθεστώς εξυγίανσης.
2. Οι «ανασφάλιστοι» καταθέτες της πρώην Λαϊκής ΠΑΛΙ θα αποξενωθούν από τα δικαιώματα τους.
3. H ΚΤΚ θα συνεχίσει να ελέγχει πλήρως το Διοικητικό Συμβούλιο και την Τράπεζα και ο ΣΥΚΑΛΑ δεν έχει τη βεβαιότητα ότι οι πράξεις τους θα διασφαλίζουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των «ανασφάλιστων» καταθετών της πρώην Λαϊκής.
4. Υπάρχουν θέματα «ασυμβίβαστου» στους ρόλους της ΚΤΚ σαν εποπτικής αρχής, αρχής εξυγίανσης και μεγαλομετόχου της Τράπεζας Κύπρου.

Ο ΣΥΚΑΛΑ (εκπροσωπώντας τα μέλη του) έχει δικαίωμα και απαιτεί να έχει άμεσο ρόλο και λόγο στην διαχείριση της Λαϊκής και ειδικά στη διαχείριση του 18% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και στα δικαιώματα που προκύπτουν από αυτές . Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει χρήση αυτών των μετοχών από οποιονδήποτε, είτε για ξεπούλημα τους είτε για έλεγχο της Τράπεζας. Κύπρου.

Καλούμε τη Κυβέρνηση και τη Βουλή ΑΜΕΣΑ και πριν είναι αργά να ρυθμίσουν τα ποιο πάνω.