Ανακοίνωση - Ενέργειες ΣΥΚΑΛΑ για Δικαστικά Έξοδα

30 Απριλίου 2023

Πολλά μέλη παρέλαβαν επιστολές για καταβολή δικαστικών εξόδων, μετά την απόσυρση των αγωγών που κατατέθηκαν σχετικά με το κούρεμα καταθέσεων του 2013. Αρκετοί καλούν τον Σύνδεσμο με σύνηθες ερώτημα τι να κάνουν με τις απαιτήσεις πληρωμής δικαστικών εξόδων από τους εναγόμενους.

 Ο ΣΥΚΑΛΑ πληροφορεί τα μέλη του για τις ενέργειες του, ως ακολούθως:

 1. Έγινε συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με αίτημα να διαγραφούν / μειωθούν αισθητά τα δικαστικά έξοδα που απαιτούνται από την Κεντρική Τράπεζα. Περιμένουμε απάντηση και εκκρεμεί και αίτημα για νέα συνάντηση.

 2. Ζητήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για να συζητήσει το ίδιο θέμα σε ότι αφορά δικαστικά έξοδα που απαιτούνται από την εισαγγελία, επειδή η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι ο Υπουργός Οικονομικών (ο προηγούμενος) ήταν αυτός που επέμενε το Κράτος / εισαγγελία να απαιτήσει έξοδα.

 3. Έχουν σταλεί επιστολές στους ελεγκτές (PWC, GRANT THORNTON) για συνάντηση στην οποία να συζητηθεί και με αυτούς το ύψος των εξόδων που διεκδικούν.

 4. Έχει σταλεί επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο έχουμε διάφορα θέματα να συζητήσουμε, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστικών εξόδων (τουλάχιστον Εισαγγελίας και ΚΤΚ) που είναι Πολιτειακοί θεσμοί. Περιμένουμε απάντηση στο αίτημα μας για συνάντηση.

Επειδή το σύνηθες ερώτημα προς το Σύνδεσμο είναι «τι να κάνουμε με τα έξοδα;», η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναινα εξαντλήσετε τα χρονικά περιθώρια που σας έχουν δοθεί για εξόφληση, πάντα με την σύμφωνη γνώμη των δικηγόρων σας.  Ελπίζουμε σε ευαισθητοποίηση / ανταπόκριση από πλευράς αυτών που διεκδικούν τα έξοδα, σαν αποτέλεσμα των πιο πάνω ενεργειών του Συνδέσμου.

 Πολλά από τα ερωτήματα που παίρνουμε δεν μπορούν να απαντηθούν από εμάς, αλλά από τους δικηγόρους σας. Συναντηθείτε μαζί τους για να απαντηθούν τα ερωτήματα σας και μην δέχεστε σαν απάντηση «μιλάτε με τον Σύνδεσμο σας». Ο Σύνδεσμος δεν είναι ούτε δικηγόροι ούτε έχει οποιαδήποτε εξουσία, ούτε και μπορεί να πάρει αποφάσεις εκ μέρους όλων.  Άλλωστε οι αγωγές ήταν ξεχωριστές επειδή στην Κύπρο δεν επετράπησαν ομαδικές αγωγές.

Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για τα αποτελέσματα των πιο πάνω ενεργειών με ανακοινώσεις.

Ο ΣΥΚΑΛΑ διαθέτει ένα Παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό, 70007988, τον οποίο ανακοινώσαμε επανειλημμένα. Χρησιμοποιείστε τον αν υπάρχουν ερωτήματα. Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, αλλά όσες έχουμε τις δίνουμε. 

 

ΔΣ ΣΥΚΑΛΑ

Ο ΣΥΚΑΛΑ είναι ανεξάρτητος, μη κομματικός σύνδεσμος που διεκδικεί την ανάκτηση των κλεμμένων αποταμιεύσεων των καταθετών, σαν αποτέλεσμα των αποφάσεων του 2013