ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

15 Ιανουαρίου 2023

Αγαπητά μέλη,

Επισυνάπτουμε την επιστολή που στείλαμε στους υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας με τα αιτήματα μας.


Επίσης, επισυνάπτουμε τις γραπτές απαντήσεις που πήραμε.


Επικοινωνήσαμε και είχαμε συναντήσεις και με τους κυρίους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Γιώργο Κολοκασίδη, από τους οποίους δεν έχουμε πάρει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τις γραπτές τοποθετήσεις τους. Αν τις πάρουμε, θα σας ενημερώσουμε.


Όπως θα διαπιστώσετε από μόνοι σας, διαβάζοντας τα συνημμένα έγγραφα, κανένας από τους υποψηφίους δεν ικανοποίησε πλήρως τα αιτήματα μας. Επομένως η επιλογή μας θα πρέπει να βασιστεί στην σύγκριση των γραφομένων των υποψηφίων, όπως επίσης και σε κάποιες δημόσιες δηλώσεις τους και την πορεία τους μέχρι στιγμής σε ότι αφορά την άρση της αδικίας που υποστήκαμε με τις αποφάσεις της Πολιτείας του 2013.


Σε συνεδρία του ΔΣ του ΣΥΚΑΛΑ προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποια ανάλυση μεταξύ των θέσεων των υποψηφίων με σχόλια ΥΠΕΡ και ΚΑΤΑ κάθε υποψηφίου.


Τα παραθέτουμε πιο κάτω με αλφαβητική σειρά επιθέτου των υποψηφίων. Αντιλαμβάνεστε ότι στην ανάλυση δεν μπορούμε να επεκταθούμε για να αποφύγουμε τυχόν φλυαρία, ούτε και χρειάζεται, πιστεύουμε, γι’ αυτό προτείνουμε όπως μελετήσετε τις αυτούσιες απαντήσεις των υποψηφίων.


Επίσης, όσοι θα ήθελαν να εκφέρουν άποψη και για να μην σας ταλαιπωρήσουμε με την ανάγκη να ταξιδέψετε η να έρθετε σε επαφή με πολύ κόσμο εν μέσω ιογενούς περιόδου, για να ακούσετε ουσιαστικά, αυτά που περιλαμβάνονται σε αυτό το μήνυμα, προτείνουμε να επικοινωνήσετε με τους επικεφαλής των επαρχιακών επιτροπών του ΣΥΚΑΛΑ. Με αυτό τον τρόπο θα πάρετε διευκρινίσεις όπου τις χρειάζεστε και θα έχετε την ευκαιρία να καταθέσετε τις δικές σας απόψεις, αν επιθυμείτε, σε ότι αφορά επιλογή καταλληλότερου υποψηφίου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου.

 

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Αχιλλέας Δημητριάδης

ΥΠΕΡ

  • Θετική προσέγγιση και κλίμα.
  • Αναγνωρίζει την αδικία των αποφάσεων του 2013
  • Διάθεση για να ενδιατρίψει στο θέμα

ΚΑΤΑ

  • Με τα δεδομένα ενώπιον όλων μας και λιγότερο από ένα μήνα πριν τις εκλογές δεν φαίνεται να εξασφαλίζει ικανοποιητικό ποσοστό για να μπορέσει να εκλεγεί. Πάντα δημοσκοπικά ομιλούντες.
  • Δεν προσδιόρισε συγκεκριμένο αριθμό ετήσιας προικοδότησης του Ταμείου Αλληλεγγύης

Αβέρωφ Νεοφύτου

ΥΠΕΡ

  • Προσδιόρισε την πηγή προικοδότησης του Ταμείου Αλληλεγγύης (τέλος στις τράπεζες πληρωτέο προς το Κράτος σύμφωνα με το μέγεθος καταθέσεων που διατηρούν και το προσδιόρισε στα 60 εκατομμύρια ετησίως). Θεωρούμε ότι αν αυξηθεί το τέλος προς τις τράπεζες θα αυξηθεί και ο αριθμός των 60 εκατομμυρίων. Δεν το είπε. Δική μας ερμηνεία.
  • Υποσχέθηκε ότι θα ρυθμίσει τα θέματα «αδράνειας» του Ταμείου Αλληλεγγύης και θα επισπεύσει την διαδικασία με Πρόταση Νόμου που ετοίμασε.
  • Αναγνωρίζει την αδικία των αποφάσεων του 2013
  • Έκανε εξαγγελία συνοδευόμενη από αριθμούς για ετήσια εκταμίευση σε κάθε πληγέντα.
  • Εκλέξιμος.

ΚΑΤΑ

  • Τα 60 εκατομμύρια θα ισχύσουν από το 2024 και αν οι καταθέσεις των τραπεζών μειωθούν, τότε θα μειωθούν και τα 60 εκατομμύρια.
  • Ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών του θα είναι ο υφιστάμενος (Κωνσταντίνος Πετρίδης). Ο κ. Πετρίδης παρέλαβε τα τελευταία 2 και πλέον χρόνια 4 ηλεκτρονικά μηνύματα και 6 τηλεφωνήματα (στο γραφείο του) από τον Σύνδεσμο μας, ζητώντας ακρόαση για να συζητήσουμε την πολύ αργή πορεία του Ταμείου Αλληλεγγύης αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση.
  • Παρόλο που αναγνωρίζει την αδικία, στα τελευταία 10 χρόνια με διακυβέρνηση Δημοκρατικού Συναγερμού δεν υπήρξαν ουσιαστικά βήματα για σταδιακή άρση της αδικίας.
  • Η εξαγγελία δεν έχει περιληφθεί στην γραπτή απάντηση που μας έστειλε και είναι βασισμένη σε κάποιες υποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να ρυθμιστούν σε επίπεδο νομοθεσίας πριν μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Νίκος Χριστοδουλίδης

ΥΠΕΡ

  • Αναγνωρίζει την αδικία των αποφάσεων του 2013.
  • Έχει συγκεκριμένες προτάσεις με αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα για την εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης και εκταμίευση αμέσως μετά την υποβολή των αιτήσεων των εν δυνάμει δικαιούχων του Ταμείου Αλληλεγγύης.
  • Προτείνει ετήσια προικοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της τάξης των 50 εκατομμυρίων σαν το μίνιμουμ ποσό.
  • Θα μεριμνήσει τα μετρητά και ακίνητα του Ταμείου Αλληλεγγύης να μεταφερθούν από το Γενικό Κρατικό Ταμείο σε νομική οντότητα (Ταμείο Αλληλεγγύης). Η ετήσια προικοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης θα λαμβάνει υπ’ όψη τον παράγοντα χρόνου, για να αποφευχθεί πολύ μακροπρόθεσμη διαδικασία.
  • Εκλέξιμος. Προηγείται σε όλες τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις.

ΚΑΤΑ

  • Τα 50 εκατομμύρια προικοδότησης του ΤΑ εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας.
  • Παρόλο που αναγνωρίζει την αδικία, στα τελευταία 10 χρόνια με διακυβέρνηση στην οποία συμμετείχε (ομολογουμένως εκτός του δικού του χαρτοφυλακίου) δεν υπήρξαν ουσιαστικά βήματα για σταδιακή άρση της αδικίας.


Ο ΣΥΚΑΛΑ είναι ανεξάρτητος, μη κομματικός σύνδεσμος που διεκδικεί την ανάκτηση των κλεμμένων αποταμιεύσεων των καταθετών, σαν αποτέλεσμα των αποφάσεων του 2013

 A. NEOPHYTO'S ANSWER.pdf
 A. NEOFYTOUS PROPOSAL OF LAW.pdf
 ANSWER BY ACHILLEA DIMITRIADI.pdf
 ANSWER OF NIKOS CHRISTODOULIDES.pdf
 LETTER OF ENCOURAGEMENT TO CANDIDATES FOR THE PRESIDENTIALITY OF THE REPUBLIC.pdf